Jídlo za 5 min - co mám vždy v lednici?

06. únor 2022 / Zdraví
Jídlo za 5 min - co mám vždy v lednici?

Každý to známe, co pořád vymýšlet k jídlu? Jíme pořád, každý den to řešíme. Já jsem zastánce rychlovek :)

Nepatřím k lidem, kteří stráví přípravou jídla hodiny.
Je to někdy i výzva: uvařit chutné a zdravé jídlo za pár minut.
Musí to dobře chutnat a být tělu prospěšné. Také nechci být po obědě unavená.

Co mám vždy v lednici.


Jsem zastánce mražené zeleniny. Je sklízená zralá a čerstvá. Zejména v zimě je mnohem lepší kupovat mraženou zeleninu, než kdo ví jak starou a odkud dovezenou.

Mezi oblíbené, jak jste si již z mých fotografií jídla všimli patří zelené fazolky. Dají se pořídit za pár korun ve velkém balení. Například v maneo.cz seženete 2,5 kg za cca 95 Kč.

Co k fazolkám? Vždy přemýšlím, nad vyvážeností jídla z pohledu makro živin. Tedy první, co hledám v lednici jsou bílkoviny. Vždy mám nakoupené uzené tofu. Na pánvi je hotové za pár minut. Používám olivový olej, nedoporučuji ani řepkový a ani slunečnicový. O tom vám napíši v jiném článku. Tyto oleje nám doslova škodí. Pokud nemám chuť na tofu, další varianta je halloumi sýr – výborný na pánvi, vejce, konzerva tuňáka..

Je vhodné si pohrát s dochucením. Chilli, majoránka, někdy kvalitní sójová omáčka dělají divy. Pokud v jídle chybí sacharidy, nesmíme zapomenou na kvalitní tuk. Ten doplním již zmíněným olivovým olejem, nebo přidám kousek másla. Pokud se mi jídlo zdá málo vydatné, po obědě si dám kávu s kokosovým mlékem, což splní účely hned dva. Pochutnám si a doplním potřebnou energii.

Mám velmi ráda kokosové mléko jak do kávy, tak je používám na vaření. Příprava KARI na všechny způsoby mě baví. Trošku masa, kousek čerstvé mrkve, kedlubny, nebo řapíkatého celeru pro „křup" efekt, kari pasta, zázvor...

K večeři si již toto jídlo nedávám s přílohou, ale k obědu jsou rýžové nudle rychlá volba.

Vaše Soňa

Příspěvky dle kategorií


Vyhledávání v magazínu