Proč jíst celozrnné pečivo?

21. listopad 2021 / Zdraví
Proč jíst celozrnné pečivo?

Mnoho lidí si myslí, že tmavé pečivo je zdravé. To nás jen obelhávají výrobci. Přidávají například karamel, aby pečivo působilo zdravěji. Když pečivo potěžkáte, to kvalitní celozrnné je těžší. Je plné otrub.
Otruby obsahují vlákninu = potravu pro střevní bakterie. Dále pak obsahují minerály.

Jak se zpracovává obilí?

Zrno se zbaví otrub (to je ta zdravá část) a bílý škrobový střed se umele a použije pro pečení (to je ta problémová část pečiva, škrob a lepek). Při pečení celozrnného pečiva se do těsta přidávají zpět otruby, nebo se peče rovnou z celozrnné mouky. Kváskové pečivo je zdravější, pomáhá tělu lépe trávit mouku.
Nejsem zcela pro balené potraviny, ale v tomto případě je to zaručená dobrá volba, protože vidíte složení. Synovi často kupuji celozrnný toastový chléb. Je to vděčná svačina.
Penam má řadu velmi dobrého celozrnného pečiva. Uvádím naobrázku špaldový celozrnný chléb. Špalda je původní druh pšenice, k našemu trávení je šetrnější.

Pozor na označení CEREÁLNÍ . Cereální = z obilovin, takže rozhodně to není celozrnné a zdravější.

A proč nám často v mediích říkají, že pečivo se jíst může prakticky bez omezení, že je mají vynechat pouze lidé s nesnášenlivostí lepku?

Hloupost!

Pšenice byla již více než 20 tisíckrát přešlechtěna. Nemá nic společného s klasikou pšenicí. Obsahuje 40x více lepku než původní odrůda a tělu ve větší míře škodí. A jsme u toho..vše je o množství.

Pokud si dáte celozrnné, ideálně kváskové pečivo 1-2x denně, nic se neděje, ale většina lidí konzumuje klasické bílé pečivo i 4x denně. A pokud k obědu přidáte těstoviny nebo knedlíky, opět je tu další bílá mouka.

Mouka zvyšuje radikálně hladinu inzulínu = přibírání na váze.

Zamyslet se nad tím.

Příspěvky dle kategorií


Vyhledávání v magazínu